The Beatles, nascuts a Liverpool l’any 1960, publiquen aquest tema al disc Help! de l’any 1965.

Era un dissabte de quan era massa menut per a quedar-me a veure una pel·lícula, la pel·lícula del dissabte a la nit, la única que feien a les dues cadenes de TV actives. Normalment, no tenia permís per quedar-me a veure-la. Jo, per si de cas, em quedava assegut al sofà mirant la tele. De fons, la veu de ma mare “fes lo favor d’anar a dormir!” i els ronquits de mon pare que feien de baix continu al crit. Anava mantenint el silenci fins que arribava ma mare, parava la tele, marxava de nou al llit i jo darrere. Però un dia van fer una peli dels Beatles, A Hard day’s Night. Estavem ma mare i jo asseguts al sofà d’escai marró. I passaven els minuts i ma mare no deia res. Jo, que no tenia prou ulls per a mirar tot el que passava a la peli, callava com un puta. I sí, suposo que ma mare se va va enganxar a la peli i jo vaig tenir una explosió mental de dimensions universals. Aquells quatre tios tenien una bojeria divertidíssima (jo, que només havia aconseguit arribar a Reus i a Alcañiz, no ho havia vist mai). El món, de cop, es va fer gran, interessant i divertit. I la música, les seves cançons… un regal dels que t’emportes a la maleta.

Help! sempre ha sigut un dels temes que més m’han agradat dels Beatles. He de dir que em va costar molt atrevir-me a fer la versió. És com assaltar l’olimp dels deus sense cap assegurança de vida. El primer cop que vaig gravar les veus cantava fluixet, com si intentés passar desapercebut davant de la mirada absent de Lennon i McCartney. Un cop submergit a les profunditats del tema, tot es va anar tranquilitzant. Jo i el món van convenir que no passa res. Ells jugaven. Jo també ho puc fer. Salvant les distàncies (i una octava), estic molt feliç d’haver fet aquesta versió. En tot cas, sempre podeu aprofitar i fer un Help! gegant i silenciar-lo. Enjoy the Silence!

Quan Help! va sortir publicada, en realitat estava demanant ajuda a crits. La majoria pensava que només era una cançó ràpida de rock and roll. No me’n vaig adonar en el seu moment, simplement vaig escriure la cançó perquè me la van encarregar per a la pel·lícula. No obstant això, més tard me’m vaig adonar de què realment estava demanant ajuda.

John Lennon

Foto de portada: Celebracions familiars.
Foto d’episodi: La lluna del Bellestar.

2 comments on “Episodi 76: Help!

 1. prades ha dit:

  Pos sí, a mi també em recorda temps passats. Els meus pares van fer un viatge a Andorra i van portar un “magnetòfon” philips i lo casset de Help, tot aquest àlbum el tinc gravat al cap perquè durant un temps va ser la música dels matins dels diumenges fins que van arribar els cassets Belter…

  1. Lets ha dit:

   Belter, Isabel i Teresa…
   Jo també ne vaig tindre uns quants. Recomano Get Back, la sèrie de 3 capítols (Disney+) dirigida per Peter Jackson, amb els Beatles tancats als estudis d’Abbey Road per preparar el darrer concert de la banda, al mateix terrat dels estudis, abans de separar-se. De lo milloret!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscriu-te!

Uneix-te a la nostra llista de correu per rebre les últimes versions publicades.

Ja formes part de la família Belle Star!